Tel: +86 755 2357 1734

Csőcselék: +86 189 2287 9832

E-mail:

Műszaki központ

Itthon - Projektmenedzsment - Műszaki központ - Műanyag fröccsöntés kifejezések szójegyzéke

Műanyag fröccsöntés kifejezések szójegyzéke

03. 09, 2022

Néhány szószedet a műanyag alkatrészek tervezésével, a formakészítéssel és a műanyag fröccsöntéssel kapcsolatban.

Antisztatikus szer: Adalék, amely segít megszüntetni vagy csökkenteni a statikus elektromosságot a műanyag rész felületéről.

Hátlaplemez: A műanyag fröccsöntő üregblokk, vezetőcsapok, perselyek stb. támasztására szolgáló lemez.

Boss: Kidudorodások egy műanyag részen, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a szilárdságot, megkönnyítse az igazítást, biztosítson rögzítést stb.

Üreg: A fröccsöntő szerszám belsejében lévő hely, amelybe az anyagot befecskendezik.

Rögzítőlap: Műanyag formához illesztett lemez, amelyet a forma nyomólaphoz való rögzítésére használnak.

Együttes fröccsöntés: Speciális többoldalú fröccsöntés, amelynek során a formaüreget először részben kitöltik egy műanyaggal, majd egy második lövést fecskendeznek be az első lövés kapszulázásához.


Műanyag fröccsöntéssel kapcsolatos kifejezések szójegyzéke


Hűtőcsatorna: A fröccsöntő öntőforma testében található csatornák, amelyeken keresztül hűtőközeg kering a forma felületi hőmérsékletének szabályozására.

Ciklus: A műveletek teljes sorozata egy öntvénykészlet elkészítéséhez szükséges folyamatban. A ciklus a művelet egy pontján történik, és akkor ér véget, amikor ismét eléri ezt a pontot.

Nappali nyitás: A maximális távolság a szorítóegység álló és mozgó lapjai között teljesen nyitott helyzetben.

Közvetlen kapu: Az a cső, amely közvetlenül a fröccsöntő üregébe táplál.

Vázlat: A formaüreg oldalfalának kúposságának mértéke vagy a hézagszög, amelyet úgy terveztek, hogy megkönnyítse az alkatrészek eltávolítását a műanyag fröccsöntő szerszámból.

Kidobócsapok: Csapok, amelyeket hátulról tolnak be a formaüregbe, amikor a forma kinyílik, hogy a kész alkatrészt kikényszerítsék a formából. A kiütőcsapok egy másik szószedet.

Kidobócsapok: Olyan kiemelkedések, amelyek a fröccsöntő szerszám zárásakor visszanyomják a kilökőszerelvényt. A felületi csapok és a visszatérő csapok más kifejezések.

Családi forma: Többüregű öntőforma, ahol az üregek mindegyike az összeszerelt kész alkatrész egyik alkotóelemét képezi.

Ventilátorkapu: Olyan kapu, amely segít csökkenteni a feszültségkoncentrációt a kapu területén azáltal, hogy a nyílást szélesebb területen szétteríti. Az ilyen típusú kapuk használatakor általában kevesebb alkatrészek vetemedésére lehet számítani.

Flash: Extra műanyag, amely egy díszléchez van rögzítve, általában a formaelválasztó vonal mentén.

Áramlási vonal: A kész tárgyakon látható jelek, amelyek jelzik az olvadéknak a műanyag fröccsöntő szerszámba való áramlásának irányát.

Folyamási nyomok: Hullámos felület megjelenése a fröccsöntött részen, amelyet az olvadék nem megfelelő áramlása a fröccsöntőformába okoz.

Kapu: egy nyílás, amelyen keresztül az olvadék belép a formaüregbe.

Melegen futó forma: Olyan forma, amelyben a futók el vannak szigetelve a hűtött üregektől, és melegen tartják őket. A melegen futó formák olyan alkatrészeket készítenek, amelyekben nincs selejt.

Befecskendezési nyomás: A befecskendezőcsavar vagy a henger felületére ható nyomás, amikor anyagot fecskendeznek be a formába.

Sugarazás: Turbulens áramlás az olvadékban, amelyet egy alulméretezett kapu okoz, vagy ahol egy vékony szakasz gyorsan vastagodik.

Jig: Szerszám egy szerelvény alkatrészeinek megtartásához a gyártási folyamat során.

Kiütőcsapok: Rúd vagy eszköz a kész alkatrész kiütésére egy műanyag formából.

Forma-hőmérséklet-szabályozó egység: A penész hőmérsékletének szabályozására használt segédberendezések. Egyes egységek fűthetik és hűthetik is a fröccsöntő szerszámot. Egy másik szószedet, amelyet hűtőknek hívnak, csak a formát hűtsd le.

Mozgó lap: egy fröccsöntő gép lapja, amelyet hidraulikus munkahenger vagy mechanikus kapcsoló mozgat.

Többüregű forma: Fröccsöntő öntőforma, amely két vagy több lenyomattal rendelkezik a kész elemek kialakításához egy gépi ciklusban.

Több anyagból készült fröccsöntés: Két vagy három anyag egymás utáni befecskendezése egyetlen formába egyetlen formázási ciklus alatt. A fröccsöntő gép két-három lágyítóval van felszerelve.

Fúvóka: Az üreges, fém orr, amely egy lágyítógép befecskendező végébe van csavarva. A fúvóka illeszkedik a forma mélyedéséhez. Ez a fúvóka lehetővé teszi az átviteltr olvadék a lágyítóból a csatornarendszerbe és az üregekbe.

Csomagolás: Az öntőforma üregének vagy üregeinek a lehető legteljesebb kitöltése anélkül, hogy túlzott igénybevételt okozna a fröccsöntő formákban, vagy a kész alkatrészeken felvillanást okozna.

Elválasztó vonal: A kész részen ez a vonal azt mutatja, hol találkozott a két formafél bezáráskor.

Tűspontos kapu: Korlátozott kapu, legfeljebb 0,030 hüvelyk átmérőjű, ez a kapu gyakori a melegen futó formáknál.

Rögzítőlemez: Az a lemez, amelyre a leszerelhető darabokat, például a formaüregeket, a kilökőcsapokat, a vezetőcsapokat és a perselyeket fel kell szerelni a fröccsöntés során.

Futó: Az a csatorna, amely összeköti a csonkot a kapuval, amely az olvadékot az üregekbe továbbítja.

Rövid lövés: A műanyag fröccsöntő szerszám vagy a forma üregeinek teljes kitöltésének elmulasztása.

Lövés kapacitása: Általában polisztirol alapú, ez a műanyag maximális tömege, amely egyetlen befecskendezéssel elmozdítható vagy befecskendezhető. Általában uncia polisztirolban fejezik ki.

Zsugorodás: Az öntött alkatrész és a tényleges formaméretek közötti méretkülönbségek.

Oldalsó rudak: Laza darabok, amelyek egy vagy több formázócsap hordozására szolgálnak, és amelyeket a műanyag formán kívülről működtetnek.

Oldalsó húzócsapok: kiálló részek, amelyek a lyuk kimagozására szolgálnak a forma záródási vonalától eltérő irányban, és amelyeket vissza kell húzni, mielőtt az alkatrészt kidobják a fröccsöntő szerszámból.

Együregű öntőforma: Olyan öntőforma, amelynek csak egy ürege van, és ciklusonként csak egy kész alkatrészt készít.

Süllyesztőnyom: Sekély bemélyedés vagy bemélyedés a kész alkatrész felületén, amelyet az üreg zsugorodása vagy alacsony kitöltése okoz.

Sprue persely: Edzett acél betét a fröccsöntő szerszámban, amely befogadja a lágyító fúvókát, és nyílást biztosít az olvadék átviteléhez.

Sprue Gate: Egy átjáró, amelyen keresztül az olvadék a fúvókából a formaüregbe áramlik.

Sprue Lock: A gyanta azon része, amelyet egy alámetszés tartott vissza a hidegrúd-kútban. Ez a zár arra szolgál, hogy kihúzza a csonkot a perselyből, amikor a forma nyílik. Magát a csonkzárat egy kilökőcsap nyomja ki a műanyag fröccsöntő szerszámból.

Sprue: Fröccsöntéskor biztosított adagolónyílás a fúvóka és az üreg vagy a csúszórendszer között.

Egymásba rakott formák: Két vagy több hasonló típusú öntőforma, amelyek egymás mögé vannak elhelyezve, hogy a ciklus során további alkatrészeket lehessen legyártani.

Lehúzó lemez: Egy lemez, amely leválasztja az öntött darabot a magcsapokról vagy a dugókról. A csupaszító lemezt a műanyag fröccsöntő szerszám nyitása hozza működésbe.

Fülkapu: Kis eltávolítható fül, amely körülbelül ugyanolyan vastagságú, mint az öntött elem, de általában merőleges az alkatrészre a könnyű eltávolítás érdekében.

Rúdtávolság: A vízszintes kötőrudak közötti tér fröccsöntő gépen. Alapvetően ez a mérés korlátozza a kötőrudak közé és a fröccsöntőgépbe helyezhető formák méretét.

Alávágás: Olyan kiemelkedés vagy bemélyedés, amely akadályozza a kihúzást egy kétrészes merev formából.

Szelepkapuzás: Olyan kaputípus, ahol egy csapot a kapuban vagy a csatornában tart a rugófeszítés. Ahogy a befecskendezési löket előrehalad, ez a kapu összenyomja a műanyagot a futóban. Amikor ez a nyomásnövekedés elegendő a rugó feszültségének leküzdéséhez, a csapot visszanyomják (húzzák), és az olvadék gyors dekompressziója rendkívül nagy sebességgel tölti meg az üreget.

Szellőzőnyílás: Sekély csatorna vagy nyílás az üregben, amely lehetővé teszi a levegő vagy a gázok távozását, amikor az olvadék kitölti az üreget.

Vezetés: Ez a kifejezés mérettorzulást jelent egy öntött objektumban.

Hegesztési vonal: A kész részen látható nyomok, amelyeket két olvadékfolyási front találkozása okoz fröccsöntés során.